ГлавнаяО насНовостиСтатьиРешенияКонтакты
Украинский интегратор защиты персональных данных

Повна SOPA або Цифровий маккартизм

SOPA

Вона відключилася. Англійська Wikipedia 18 січня відключила себе на знак протесту проти проекту закону США, яким повноваження правоохоронних органів і власників авторських прав розширюються безмежно – вони зможуть без суду і слідства заблокувати будь-який сайт або провайдера, які нібито сприяють розкраданню контенту.

Wiki підтримали багато інтернет-гігантів, наприклад, Google. Але список противників проектів законів SOPA і PIPA ще більше. Серед них звукозаписуючі компанії, видавництва, кінокомпанії, виробники косметики, міжнародні платіжні системи і навіть найбільші телеканали США.

На жаль, боротьба з піратством в такому вигляді дуже сильно нагадує полювання на відьом, яку в минулому столітті ініціював американський сенатор Джозеф Маккарті. Він примудрився обдурити всю країну, яка за його покликом кинулася шукати комуністів. Комуністи – реальні та уявні – були виявлені і в кінокомпаніях, і ювелірних будинках, і в банках.

Найдемократичніша країна – США – сама собі завдала явищем, яке отримало назву маккартизм, колосальної економічної, соціальної і політичної шкоди. Відловлюючи комуністів, Штати забули про свою Конституцію, яка гарантує свободу думки, релігійних та політичних поглядів.

У 21-му столітті Палата представників наступає на ті ж граблі, забуваючи на цей раз про свободу слова, яку теж гарантує Конституція. Але в цифровому столітті проект закону SOPA поширюється далеко за межі однієї країни: фактично, якщо документ буде прийнятий і підписаний президентом, під удар буде поставлено весь світ.

Якщо за часів маккартизму люди, звинувачені в пособництві комунізму, втрачали роботу і ігнорувалися суспільством, то за порушення авторських прав американські законодавці загрожують кримінальним переслідуванням і взяттям під варту.

При тому що боротьба з піратством має заохочуватися цивілізованим світом, вона не може бути хрестовим походом проти тих, хто нібито порушив чиїсь авторські права – це порушення необхідно для початку довести і тільки потім застосовувати санкції. Але проект закону передбачає негайне покарання, наприклад, припинення розповсюдження і продаж контенту. Це кінцева мета закону, але чи не повинен такі рішення приймати суд? Розчаровує, що американська Феміда вдягне форму українського даїшника.

Зараз багато спостерігачів вважають, що закон буде прийнятий, і сподіваються, що президент США накладе на нього вето. Добре, що найбільші компанії встали на захист свободи слова і свого бізнесу. Але інші великі корпорації не менш сильні – вони жадають карати будь-кого, хто, на їхню думку, чинить замах на їх власність.

С'ю Гарднер, виконавчий директор Фонду "Вікімедіа", говорить, що Wiki – це лише майданчик для розміщення користувацького контенту: інформації та опіній. SOPA поставить на такій свободі слова та обміні інформації хрест. Підкоряючись закону, цей та інші ресурси почнуть жорстко карати своїх користувачів, а потім і самі будуть покарані. Бізнес, який будувався роками, може зникнути.

Правовласники, які, очевидно, лобіювали цей закон, тільки того й добиваються, бо вони не навчилися контролювати свою власність в інтернеті. Вони рахують недоотримані прибутки замість того, щоб самим створити систему онлайн продажу свого ж контенту: музики, текстів, відео та фото.

Виявилося, що найцивілізованіша країна не може цивілізовано впливати на цивілізовані публічні компанії. Є багато інших способів обмежити піратство, але автори закону вирішили боротися з "піратами" по-піратськи.

Ну, добре, закон прийняли. Що далі? Прощавай Wiki, Google, Twitter? Одного разу буде заблокований чийсь екаунт у Facebook за розміщення краденого контенту. Потім ще один еккаунт. Потім сто, тисяча, мільйон. Де в США стільки тюремних камер, щоб сховати в них всіх, хто поділився статтею Financial Times або мультфільмом Disney?

І яким чином уряд США збирається компенсувати збитки власників акцій публічних інтернет-компаній, які вже два десятиліття будують свій бізнес саме на тому контенті, з яким збираються боротися автори закону?

На нас чекає одна з драматичних битв за свободу слова і бізнес. Це вам не облава на ринку "Петрівка".

Автор статьи: Андрій Черніков


Економічна правда (25.01.2012 в 10:23) | вверх страницы | к списку статей

Общие вопросы:

Что нас ждет в 2011 году и о чем необходимо задуматься сегодня?
Что такое защита персональных данных?
Для чего это необходимо?
Если не выполнять требования Закона?
Типовые нарушения
Какие риски неисполнения требований законодательства?
Сколько потребуется времени и средств?
Что необходимо делать?
Кому доверить внедрение защиты персональных данных?
ГлавнаяО насНовостиСтатьиРешенияКонтакты
Контактная информация
© 2003-2012 ООО "Ди Эй Кей продакшн"